|| link exchange ||

11 November 2010

cerita kreatif


contest cerita kreatif ni abg ben yg buat.. sape menang dapat hadiah sebijik traffic light.. eh tak2.. aku tipu.. tapi ade kait2 dgn traffic gak la.. miahaha..

ok, jgn byk merepek, kiter mulekan.. 3...2...1... action

(p/s : beliau seperti gambar kat bawah ni bukan kucing aku, waima bukan juge kucing jiran aku.. kucing aku lg comel dr beliau ok..)


sebagai bloggers newbiekite haruslah mesra pengguna kepada sekalian alam pengguna laman sesawang yang bertandang ke rumah kite kan.. sebab tanpa mereka siapalah kite ni kan.. lagi2 noob blogger cam aku ni.. -_-''

(p/s : beliau seperti kat bawah ni bakal kambing yang nak kene sembelih utk raye aji minggu depan.. gambar kat bawah adalah posing terakhir dari beliau..)


sekarang aku da tau ape kemanisan dalam berblog ni.. dapat kenal member2 alam maya.. tambah awek, eh tak2.. tambah kengkawan.. hari2 usha blog statistic, bape byk orang tgk blog aku erk.. n3 mane yg dorang dok usha erk.. lagi2 kalau traffic mencanak naek kan.. lagi best klu tgk cik nuff yg baik hati membuahkan hasil.. memang senyum sampai ke telinga wa cakap lu.. berbaloibalaoibaloibaloikaloikaloikaloioioioioi.. kahkah..

(p/s : 2 ekor beliau ni adalah kawan baek yang memang kamceng.. dari kecik skola sesame, maen same2, mandi sungai sesama.. klu kene babab dgn parent memasing dorang pon larik dari umah sesama.. tp x lame pastu dorang balik gak kat umah sebab lapar nak makan kat umah.. pergh.. mmg kamceng la wa cakap ngan lu..)



sebagai blogger kiter memang akan saling bergantung satu sama kain.. ye ler.. xkan kau nak maen blog sensorang plak kan.. gilo opo.. miahaha.. so da macam simbiosis la.. memang saling memerlukan, bantu membantu.. simbiosis ni pun ade jenis2 gak.. cam simbiosis mutualisme, komensalisme, parasitisme, atau amensalisme.. jap.. korang paham ker ape aku story ni.. kalau x paham sila tanye pakcik google ok gahaha.. kalau macam citer abg ben yang ini adalah contoh simbiosis yang paling baik.. gandingan yg ideal gitu.. miahaha..

(p/s : 2 ekor beliau yang ada kat bawah ni plak adalah contoh makhluk yang saling mengenali.. yeler.. sekor mon, sekor lagi an.. mane pernah jumpe kan.. sekor dok atas pokok, sekor dok bawah pokok.. satu ari tu dorang berjumpe dan saling mengenali.. tibe2 plak cik an sakit perot sebab salah makan pada pagi hari tersebut.. cok mon pun dengan pantasnya membantu cik an tu hantar ke klinik haiwan berhampiran.. sweet bukan..)


dalam dunia blog ni xde sempadan sebenarnya.. kau boleh kenal sesape jer.. sebut aje, artis, menteri, org gomen, org makan gaji, bisnesman, student, suri rumah, org tanam anggur, even mak cik timah jual karipap kat simpang depan umah aku pun ade.. nah, itu aku tipu.. wakaka.. lagi satu kemanisan dalam berblog ni bile kite dapat tolong blogger lain.. kau pernah buat x.. try la buat.. sumpah kau rase bahagia nnt pas tolong org lain.. heee.. yela kan.. arini orang mintak tolong kat kite, kite hulur ape yg mampu.. esok2 klu kite plak perlukan pertolongan sape tau kan.. Dia tu Maha Adil.. =)

(p/s : 5 makhluk an kat bawah ni plak adalah adik beradik angkat cik an yg sakit perut kat atas tadi.. name sekor An A, An B, An C, An D dgn An E.. dorang ni sebenarnya adalah adik beradik angkat yang d jage oleh mak bapak angkat dorang.. dorang ni memang manje each other.. satu ari An A kene buli oleh sekor gajah kat skola, beliau pun ngadu kat An B.. An B kate sabo je la.. tapi bile si An C tau yg An A kene buli, trus dier ajak An C, An D, dgn An E g jumpe gajah tuh.. abis gajah tu kene babab dgn mereka2 ini.. sungguh protective bukan..)



sifat manusia la kan ada emosi.. x kisah la emosi ape pun.. suka, riang ria, sedih, marah, tension... kadang kite akan emosi dgn sesuatu yg berlaku.. kat blog ni la jadi tempat curahan kasih sayang.. kat blog la tempat bermanje2.. kat blog la tempat memaki hamun.. huuu.. then blogger lain la yg cube bagi sokongan.. chayok2.. sweet bukan.. heee.. u see..

(p/s : serius aku x tau nak tipu korang pasal ape tuk gambo ni.. -_-'' )


tapi nak story kat korang, klu da nama blogger tu.. pergh.. wa cakap lu.. dok ngadap pc/lappy je la keje.. lagi2 yg jadi blogger sepenuh mase.. itulah benda yang di ngadap ari.. abis nak buat camne kan, da keje jadi blogger, xkan kau nak suroh dier dok atas traktor plak kan.. haish.. tapi, abg ben ade pesan kepada newbies blogger..

(p/s : cik ber seperti gambar kat bawah ni plak adalah gambar candid yang disnap ketika beliau mengikuti pertandingan debat antara zoo kat Zoo Melaka tahun lepas.. beliau telah memanangi pertandingan tersebut kerana beliau berjaya mengeluarkan idea2 yang bernas ketika melawan cik ber lain.. sungguh bijak bukan beliau.. kahkah.. )



blogger dan n3, ape hubungannya.. blogger dan n3 ibarat keta dgn tayar.. xde tayar, keta xleh gerak.. analogi dier kat sini cam xde n3, xde la blog nak gerak/ berkembang.. tapi, aku paham.. idea tu kadang datang x seperti yg kita inginkan.. ye ler, klu da tyme main bola tibe2 idea datang, kat mane aku nak conteng.. xkan nak toreh pokok tepi padang tu plak.. kadang gak tyme nak update blog, ngadap komputer/lappy sampai berejam pun klu idea xnak lekat nak buat camne kan.. huuu.. sabe je ler.. da xtau nak buat ape, tu yg g bw blog org plak.. kacau dorang.. haha.. so sebagai blogger ni, kite kene la kreatif.. lagi kreatif dari blogger sedia ada klu kite mahu meju ke depan.. chewah.. macam pakar motivasi plak aku bercakap.. hikhik..

ok.. sekian saje cerita kreatif dari aku..
untuk further korang g sini jer.. heee..

p/s :n n3 aku paling panjang setakat ni..

21 comments:

zacky ~786~ said...

whoaaa.~
bestt2 ..~ :)

misSbLurRy said...

nak fikir entri tue yang payah....kene selit kan adengan luar biasa...tapi dalam selit2 dalam sibuk update blog.....kita kene ingat..yang penting jadi diri kita sendiri..
br syok berblog..kan kan kan

misyamissyou said...

hahahaa..kesinambungan cerita yg menarik..hahaa..mmg dpt tambah kawan kan..hehe happy blogging! :D

faizs said...

zack : haha.. tq..
miss : mmg payah miss, pas bgn tdo td baru leh buat.. dpt ilham dalam mimpi.. haha..
misya : tambah kawan di alam maya.. heee.. epy blogging too..

eezance said...

salam kenal.. :)
tq sudi dtg blog..
follow kamu..

FeeZ~Hafizah~cucuatokaji said...

waahhh..entry ni entry hensem la..hehehe..terbaik dr ladang..hik3...

iyou said...

haha.. ilham dari mimpi tuh~ gudluck!

cik lya said...

gud luck faizs..:)

Lelaki Ini said...

gud luck!

Ainismaira said...

gdluck ye.. :)

faizs said...

eezance : thanks follow.. =)
feezanakatuuaji : macam mane nk tau dier ensem x.. =b
iyou : thanks
cik iya : trime kaseh
lelaki ini : thank..

Hyda said...

wah.......dpt awek....hahaha

saljuhumairah said...

terbaek!!!

nur said...

this one memang menarik
ALL IN ONE

misza said...

akk dah undi tau. undi dulu baru dtg cni bc. sib baik best...hehehe...

~moCha@yuMiko~ said...

very nice!i loike it!;D

FareedSairi said...

Caya la bro...Good Luck :)

Jom Undi Si Tukang Tulis dalam Cerita Kreatif oleh Ben Ashaari

amirah said...

sungguh bernas la entri ni..kita mesti pilih..!!

Nur Azila Ismail said...

goodluck :)

miMiE aZiMaSK ^V^ said...

salam..

best of luck.. chaiyokk chaiyokk

// klik sinie jom ke blog mimie azimask untuk entry baru :D ... //

ADEEYA said...

LOL. goodluck!